Preskoči na sadržaj

U Ravnateljstvu policije predstavljen projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“

U okviru projekta provest će se i preventivna kampanja naziva „Web heroj“ kojom će se građani educirati o brojnim vrstama internetskih prijevara i načinima kako se zaštititi

Foto: MUP

U Ravnateljstvu policije danas 16. prosinca na konferenciji za medije predstavljen je projekt „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“.

Projekt je predstavio njegov voditelj Renato Grgurić voditelj Službe kibernetičke sigurnosti navevši kako je digitalizacija društva povećala izloženost kibernetičkim napadima svih pojedinaca i njihovih podataka u digitalnom obliku.

„Internetske prijevare čine i do 80 % kibernetičkog kriminaliteta kojim se bavi policija. U svrhu jačanja kapaciteta policije za suzbijanje ovih vrsta kriminaliteta Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornost koristi iznos od 1,6 milijuna eura za jačanje kapaciteta policije kroz nabavu računalnih sustava prije svega za istraživanje otvorenih izvora na internetu i istraživanje na Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.“ – rekao je voditelj Grgurić.

Kada je riječ o suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta bitna je i suradnja s građanima i osvještavanje javnosti o opasnostima internetskih prijevara stoga će u okviru projekta biti provedena i preventivna kampanja naziva „Web heroj“ o kojoj je govorila voditeljice Službe prevencije Sandra Veber ujedno i suvoditeljica projekta. 


Detaljnije na https://policija.gov.hr