Preskoči na sadržaj

Najavljena edukativna kampanja policije "Web heroj", protiv online prijevara

U okviru projekta "Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta" građane će se educirati o brojnim vrstama internetskih prijevara i načinima kako se zaštititi.

U Ravnateljstvu policije ovoga je petka predstavljen projekt "Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta".

Projekt je predstavio njegov voditelj Renato Grgurić voditelj Službe kibernetičke sigurnosti: "Internetske prijevare čine i do 80% kibernetičkog kriminaliteta kojim se bavi policija. U svrhu jačanja kapaciteta policije za suzbijanje ovih vrsta kriminaliteta Ministarstvo unutarnjih poslova u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornost koristi iznos od 1,6 milijuna eura za jačanje kapaciteta policije kroz nabavu računalnih sustava prije svega za istraživanje otvorenih izvora na internetu i istraživanje na Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet", rekao je.

1.600 napada u Hrvatskoj ove godine

U prvih 11 mjeseci ove godine policiji je prijavljeno preko 1.600 raznih kibernetičkih napada, od čega se 80% odnosi na najrazličitije oblike internetskih prijevara. "Šteta u ovoj godini bila je preko 6 milijuna eura i tu je riječ samo o prijavljenim slučajevima što znači da bi tamna brojka mogla biti dosta veća, a to je dovoljno dobar razlog za provođenje ove kampanje kako bi osvijestili građane i spriječili da postanu žrtve kaznenih djela", zaključio je Grgurić.


Detaljnije na https://www.bug.hr