Preskoči na sadržaj

Lažne stranice banaka

Često se događa da e-pošta, koja se čini kao da dolazi od banke, sadrži poveznice koje vode do lažnih mrežnih stranica banaka. Na tim stranicama prevaranti će vas zatražiti da otkrijete svoje financijske i osobne podatke. Budite oprezni i ne nasjedajte na takve prijevare.

KAKO PREPOZNATI UPOZORAVAJUĆE ZNAKOVE?

Lažne stranice banaka vrlo vjerno imitiraju izgled pravih bankovnih stranica. Na tim lažnim stranicama često će se pojaviti prozor koji traži unos bankovnih vjerodajnica. Važno je znati da stvarne banke ne koriste takve prozore za prikupljanje osjetljivih informacija. Budite oprezni i izbjegavajte dijeljenje svojih bankovnih podataka na sumnjivim stranicama.

Znakovi prepoznavanja na lažnim stranicama

Hitnost: takve poruke naglašavaju hitnost i pritisak da odmah poduzmete određene radnje. Važno je napomenuti da prave stranice banaka ne upotrebljavaju takve metode za komunikaciju s korisnicima.

Loš dizajn: budite oprezni s internetskim stranicama koje imaju neobičan dizajn ili sadrže pravopisne i gramatičke pogreške. To su znakovi da stranica može biti lažna.

Skočni prozori: ove stranice često koriste skočne prozore koji traže unos osjetljivih informacija poput korisničkih imena, lozinki ili financijskih podataka. Nemojte kliknuti na te prozore niti unositi svoje osobne podatke na takve sumnjive stranice.

Budite oprezni i provjerite autentičnost stranica banke prije nego što dijelite bilo kakve osjetljive informacije ili poduzmete radnju na takvim sumnjivim stranicama.

ŠTO MOŽETE PODUZETI?

Nikada nemojte klikati na poveznice u porukama koje tvrde da vode do vaše banke. Umjesto toga, preporučuje se da ručno upišete adresu mrežne stranice banke u preglednik ili koristite postojeću vezu koju ste već dodali u svoj popis „favorita“ ili „bookmarka“.

Kada pregledavate sadržaj interneta s mobilnog uređaja, budite pažljivi i osigurajte da je vaša veza sigurna putem HTTPS protokola. Uvijek provjerite nalazi li se na početku URL adrese. I ne zaboravite, zbog manje veličine zaslona mobilnih uređaja, URL adrese prikazuju se u ograničenom prostoru, što može otežati provjeru.

Također je preporučljivo koristiti preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora. To će vam pomoći u sprječavanju otvaranja neželjenih prozora koji mogu sadržavati lažne stranice ili tražiti vaše osjetljive podatke.

Važno je napomenuti da ako postoji nešto važno ili hitno što banka mora podijeliti s vama, obavijestit će vas putem sigurnog kanala kada pristupite svom online računu. Stoga, nema potrebe da odgovarate na sumnjive poruke ili poveznice izvan sigurnog okruženja vašeg bankovnog računa.